Research Ethics Testi2023
-
B2. Aineistonkeruu
-
Aineistonkeruu ja eettiset luvat
Tutkimuseettinen neuvottelukunta
Hyvä tieteellinen käytäntö 2023Eettisyys ja ennakointi
Huolehditaan tieteelliseen toimintaan mahdollisesti tarvittavista luvista, suostumuksista ja eettisestä ennakkoarvioinnista ennen tutkimusaineiston keruun aloittamista. Toteutetaan tieteellinen toiminta oman tieteenalan sääntöjen ja ohjeistusten mukaisesti sekä HTK-ohjetta noudattaen. Varmistetaan, ettei tieteellinen toiminta vaaranna tutkijoiden ja tutkittavien terveyttä ja turvallisuutta. Osoitetaan arvostusta niin kollegoita ja tieteellisen toiminnan osapuolia kuin tutkittavia henkilöitä ja kohteita sekä yhteiskuntaa, ekosysteemejä, ympäristöä ja kulttuuriperintöä kohtaan. Ilmoitetaan rahoituslähteet ja muut sidonnaisuudet tieteellisen toiminnan kumppaneille ja kohteille.
Hyvän tieteellisen käytännön vastainen toiminta
Suunnitteluun ja valmisteluun liittyvä piittaamattomuus
- Tieteelliseen työhön liittyvien lupien, päätösten ja/tai lausuntojen pyytämättä jättäminen (mm. viranomaisluvat, tietoluvat, tutkimusluvat, päätökset tietojen luovuttamisesta, eettisten toimikuntien ennakkoarviointilausunnot)
Toteuttamiseen liittyvä piittaamattomuus
- Tietolupa- ja tutkimuslupapäätösten noudattamatta jättäminen tai eettisessä ennakkoarviointiprosessissa annettujen lausuntojen noudattamatta jättäminen
______________________________________________________________
Aineistonkeruun suunnittelu on oleellista koko tutkimuksen laadun ja onnistumisen kannalta. Eettiset kysymykset ovat osa metodologisia kysymyksiä. Kaiken aineiston tulee olla luotettavaa. Aineisto tulee myös koota niin, että se kunnoittaa yhteiskunnallisia perusarvoja liittyen yksilöihin, eläimiin, ympäristöön sekä esineisiin. Samalla on tärkeää huolehtia että aineistonkeruussa noudatetaan lakeja.
Tässä osiossa keskitytään pohtimaan aineistonkeruuta yleisellä tasolla. Keskustelut sellaisten aineistojen keruusta, jotka eivät kuulu sinun omaan tutkimukseen ovat myös tärkeitä ymmärtää poikkitieteellisessä ja avoimessa tutkimuskulttuurissa.
Suostumuksen pyytämisessä on oleellista ottaa huomioon EU:n tietosuoja-asetus. Tieteellisen tutkimuksen yhteydessä on keskeistä huomata, että suostumus osallistua tutkimukseen ei ole sama asia kuin tietosuoja-asetuksen suostumus henkilötietojen käsittelyyn. Täten jos olet hakemassa suostumusta nyt, on tärkeää että tarkistat oman yliopistosi tietosuoja-asiantuntijoilta, että suostumus on pätevä myös uuden asetuksen puitteissa. Kannattaa myös tutustua Helsingin yliopiston, Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ja Tietoarkiston materiaaleihin, joihin löytyy alla linkki Lisämateriaalia-listasta.
Luento - Aineistonkeräys ja arvot
Luento - Eettiset luvat
Eettinen ennakkoarviointi ihmistieteissä
Sosiaalista mediaa koskeva tutkimus
Jos teet tutkimusta sosiaalisesta mediasta tai internetissä, tutkimuksesi voi sisältää eettisiä kysymyksiä liittyen muun muassa tietoon perustuvaan suostumukseen, yksityisyyteen, tutkittavien rekrytointiin sekä aineiston anonymisointiin. Kannattaa tutustua Stanfordin yliopiston filosofiaensyklopedian artikkeliin aiheesta Internet Research Ethics ja Oxford Handbook of Internet Psychology kirjan artikkeliin Internet Research Ethics. Katso myös Aderbeen yliopiston havainnollinen ohje sosiaalisen median tutkimukseen liittyvästä etiikasta sekä Dr Nicholas Goldin (UCL) lyhyt ohjeistus Twitter-aineiston käytöstä tutkimuksessa.
Luontoon ja ympäristöön kohdistuva tutkimus
Suomen tiedeyhteisöön on viime vuosina kohdistunut paineita aloittaa luonnon- ja ympäristöalojen eettinen ennakkoarviointi. Helsingin yliopiston Luonnontieteiden, bio- ja ympäristötieteiden ja tekniikan tutkimuksen tutkimuseettinen toimikunta aloitti toimintansa vuonna 2022.
Kehitystä ovat edesauttaneet YK:n Pariisin ilmastosopimus (2015) sekä sen tavoitteiden mukaiset EU:n dokumentit, kuten EU-taksonomia-asetus ja Recovery and Resilience Facility (2021) eli elpymis- ja palautumisväline (jatkossa RRF). Edellisen edellyttämät ilmastotoimet ja jälkimmäisen edustama koordinoitu vastaus koronapandemiaan ovat nostaneet ajankohtaiseksi "do no significant harm" eli ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen (jatkossa DNSH-periaate).
Tiedeyhteisöön DNSH-periaate vaikuttaa siten, että tutkijoiden tulee RRF-rahoitusta koskevissa hauissa arvioida tutkimuksen luontoon ja ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia asetuksessa kuvattujen tavoitteiden mukaisesti (kuten mm. ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen, biodiversiteetin suojelu ja ennallistaminen, vesivarojen kestävä käyttö).
Tutkimuseettinen neuvottelukunta suosittelee lisäksi, että Suomeen laadittaisiin luonnon- ja ympäristöntutkimuksen alojen kansalliset eettiset periaatteet ohjaamaan eettisten toimikuntien työtä. Periaatteista keskustellaan TENK:n järjestämillä Etiikan päivillä 15.3., joita voi seurata ilmoittautumalla täällä.
B2 - Monivalintakysymykset - Aineistonkeruu
B2.1. - Case Study - Professor Helsinki
B2.2. - Case Study - Workplace Recruiters
B2.3. - Case Study - Police and Rescue Training Methods
B 2.4 - Case Study - Doing Research in Tinder
B2 - Valinnainen reflektioharjoitus - Omien arvojen kartoitus
Lisämateriaalia
- Eettiset toimikunnat Helsingin yliopistossa
- Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa, Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK
- University of Helsinki slides on GDPR for Researchers
- In Flamma: TUTKIJOIDEN TIETOSUOJAOHJE
- Tietosuojatyökaluja tutkijalle
- Tutkittavien informointi - Tietoarkisto
- Internet Research Ethics in Stanford Encyclopedia of Philosophy
- Privacy and Confidentiality learning module from Columbia University- includes annotated case studies
- WMA Declaration of Helsinki - Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects
- Animal Ethics Dilemma - an interactive learning tool (vain englanniksi)
- Koe-eläimet: luvat ja valvonta
- TUKIJA - Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta
- Biotekniikan neuvottelukunta
- ReTki - Rekisteritutkimuksen tukikeskus
- Legislation on biotechnology in the Nordic countries
- Geenitekniikan lautakunta
- Geenitekniikan lainsäädäntö Suomessa
- Muuntogeenisten organismien suljettu käyttö Suomessa
- Muuntogeenisten organismien avoin käyttö Suomessa
-